اجزا اصلی یک سیستم آبیاری بارانی شامل پمپ، لوله اصلی، لوله جانبی و آبپاشها میباشند. روشهای طبقهبندی مختلفی برای سیستمهای آبیاری بارانی ارائه شده است. در یکی از این روشها، سیستمهای آبیاری بارانی به دو دسته کلاسیک (غیر مکانیزه) و مکانیزه طبقهبندی میشوند. سایر روشهای طبقهبندی شامل طبقهبندی بر اساس کاربرد کشاورزی و نیز قابلیت حمل و نقل میباشد.
طبقهبندی سیستمهای آبیاری بارانی بر اساس کاربرد کشاورزی
روشهای آبیاری بارانی کلاسیک به روشهایی گفته میشود که در آنها جابهجایی آبپاشها یا لولههای جانبی بهکمک نیروی کارگری انجام میشود. انواع روشهای کلاسیک شامل کلاسیک کاملاً متحرک، کلاسیک نیمهمتحرک، کلاسیک ثابت با آبپاشهای متحرک، کلاسیک کاملاً ثابت و کلاسیک شیلنگی با قرقره است.
روشهای آبیاری بارانی مکانیزه
در روشهای آبیاری بارانی مکانیزه، برای جابجایی آبپاشها و لوله جانبی از انرژی الکتریسیته یا انرژی حاصل از سوخت استفاده میشود تا آبیاری با سهولت بیشتر و نیروی کارگری کمتر انجام شود. روشهای آبیاری بارانی مکانیزه مناسب اراضی وسیع و یکپارچه هستند و تکنولوژی بهکار رفته در آنها از روشهای کلاسیک پیچیدهتر است. از جمله روشهای آبیاری بارانی مکانیزه میتوان به سیستم آبیاری لوله چرخدار (ویل موو)، سیستم آبیاری ارّابهای، سیستم آبیاری متحرک خطی (لینیر) و سیستم آبیاری عقربهای (سنترپیوت) اشاره کرد. شکل 3 سیستم آبیاری سنترپیوت را نشان میدهد.